Virginia
Santa Monica, California

This project was originally an old California Bungalow in a lovely Santa Monica location opposite a park. We kept the existing footprint of the home, reconfigured and raised the ceilings of the main floor and added a second story.

The small lot size and the location on a corner meant that the back yard was very small, and the living space was not oriented towards it. To gain useable exterior space, we built a tall wall along one side of the property to create a large enclosed patio area off the living and dining room, designed with crushed granite, lavender and olive trees to emanate the atmosphere of a Tuscan courtyard. The result is a very private indoor-outdoor living area and a feeling of spaciousness that far surpasses the footprint of the home. The top floor houses the bedrooms and a large private patio, creating additional exterior space for socializing or lounging.

The flat rooflines and use of white stucco and limestone on the exterior, contrasting with the grey stucco wall and the extensive use of black framed glass articulate the contemporary architecture of the home. The use of the black, white and grey color palette continues throughout the interior, softened by white oak flooring and the earthy tones found in the courtyard.